Een vakantie woning kopen,het kan maar beter goed geregeld zijn!

Eenvoudig en veilig kopen in 4 stappen

In 4 stappen begeleiden we je in het proces van dromen, durven en doen. Onze mensen staan voor je klaar: ze hebben antwoord op al je vragen, kennen de vakantiewoning en weten precies welke stappen er nodig zijn om tot een verstandig besluit te komen.

Stap 1: Informatie zoeken

Het gaat nu misschien echt gebeuren: je hebt een vakantiewoning op het oog. Bij Vakantiemakelaar hebben we alles voor je op een rijtje gezet om je zo goed mogelijk te kunnen oriënteren. Van al onze vakantiewoningen hebben we een een brochure samengesteld. In de brochure staat alle belangrijke informatie, zoals:

 • De prijs
 • Meerwerkopties in geval van nieuwbouw
 • Vaste en variabele kosten
 • Gebruiks- en verhuurmogelijkheden
 • Prognoses en opbrengsten van verhuur
 • Fiscale informatie

De brochure kun je downloaden op de pagina van de vakantiewoning dat je op het oog hebt.

macbook op tafel

Stap 2: Kijken & ervaren

Heb je een goed gevoel over de informatie uit de brochure? Dan wil je natuurlijk gaan kijken en ervaren of de woning en de omgeving goed aanvoelen. Een bezichtiging plannen kan op 2 manieren:

 1. Je maakt een persoonlijke afspraak (7 dagen per week mogelijk) met onze aankoopadviseur en gaat samen kijken. Het voordeel hiervan is dat we direct alle vragen over de woning kunnen beantwoorden.
 2. Misschien vind je een persoonlijke afspraak nog iets teveel van het goede. In dat geval is een open huis ideaal: dan kun je de woning op eigen gelegenheid bekijken.

Een afspraak plannen en/of aanmelden voor een open huis kan op de pagina van de woning of het park.

Stap 3: De aankoop voorbereiden

Goed nieuws: je hebt je ideale droomvakantiewoning gevonden! Om tot de officiële aankoop over te kunnen gaan moet er wel heel wat voorbereid worden.

Voorovereenkomst tot koop

In de voorovereenkomstbevestigen we de koopsom en de datum van overdracht. Verder geef je alle belangrijke gegevens door die Vakantiemakelaar nodig heeft om de aankoop in orde te maken.

Koop-/aannemingsovereenkomst

Vakantiemakelaar stelt een koopovereenkomst op en bij nieuwbouw is dit een koop-/aannemingsovereenkomst. Je krijgt van ons de kopersmap hierin zit alle belangrijke informatie en de officiële stukken voor de notaris.

Stap 4: Je vakantiewoning kopen

Is de voorbereiding compleet? Dan kunnen we de aankoop van je vakantiewoning officieel maken. Bij deze stap is er verschil tussen het kopen van een bestaande woning of een nieuwbouwwoning.

Kopen van een bestaande vakantiewoning

De officiële overdracht vindt plaats bij de notaris. Van hem krijg je een akte van levering en een nota van afrekening. Je voldoet hier ook de aankoopsom.

Nu ben je de gelukkige eigenaar van je nieuwe vakantiewoning!

Kopen van een nieuwbouw vakantiewoning

Als je een nieuwbouwwoning koopt betaal je bij de notaris de koopsom van de grond en (eventueel) de reeds vervallen aannemingstermijnen. Dit is ook het moment dat je eigenaar wordt van de grond en van de woning in aanbouw.

De overdracht van de grond vindt plaats binnen de afgesproken termijn.De betaling van de (nog niet vervallen) aannemingstermijnen betaal je gedurende de bouw van de woning. De aanneemsom en de termijnen zijn vastgelegd in de koop-/aannemingsovereenkomst..

Als de woning klaar is voor oplevering dan wordt deze officieel aan je overgedragen door middel van de zogenaamde sleuteloverdracht. Het is dan zover: je bent de trotse bezitter van een gloednieuwe vakantiewoning!

Veelgestelde vragen

 • Alle woningen hebben een eigen pagina op onze website. Bij elke woning kun je de brochure van de woning downloaden. In de brochure staan onder andere:

  • De prijs;
  • Meerwerkopties in geval van nieuwbouw;
  • Vaste en variabele kosten;
  • Gebruiks- en verhuurmogelijkheden;
  • Prognoses en opbrengesten van verhuur;
  • Fiscale informatie.
 • Als je een vakantiewoning (voor lange tijd) wil huren kun je het beste contact opnemen met de receptie van het park of de verhuurorganisatie. Bij Vakantiemakelaar bemiddelen we alleen in de koop- en verkoop van vakantiewoningen.

 • In Nederland is het wettelijk verplicht om een AFM-vergunning te hebben als je investeringen aanbiedt.

  AFM betekent: Autoriteit Financiële Markten. Zij houden toezicht op financiële markten.

  Een AFM-vergunning is niet nodig als er een vrijstelling van toepassing is. Die geldt bijvoorbeeld voor beleggingsobjecten van meer dan € 100.000,-. Het geldt ook voor objecten die onderdeel zijn van een serie van minder dan 20 objecten.

  *Waarom dan die banner?*
  De vakantiewoningen die wij aanbieden vallen vrijwel altijd buiten de vergunningsplicht. In dat geval zijn we wettelijk verplicht om de banner te laten zien.

  Deze vermelding zegt niets over de kwaliteit van de investering. Het laat alleen weten dat de investering is vrijgesteld van de vergunningsplicht. Als belegger moet je dus altijd een persoonlijke afweging maken of de belegging bij je past.

  Bij Vakantiemakelaar weten we hier alles van. Neem dus gerust contact op voor vrijblijvend advies.

 • Een vakantiewoning mag je niet gebruiken als permanente woning tenzij:

  • Je over een (persoonlijke) gedoogvergunning van de gemeente beschikt;
  • Het parkreglement dit specifiek toestaat en de gemeente daar geen bezwaar tegen heeft (gedogen);
  • Er voor het park of de recreatiewoning uitzonderingssituaties zijn die dit gebruik officieel toestaan (o.a. zgn. vitale parken)

  Let wel: het is niet mogelijk om op het parkadres ingeschreven te staan in de Gemeentelijke Basis Administratie. Het vakantiehuis kan dus nooit je hoofdverblijf zijn.

 • Een hypotheek voor een vakantiewoning werkt anders dan die van een reguliere woning. We kunnen je in contact brengen met UwFinancieringsadviseur, een specialist op het gebied van hypotheken voor vakantiewoningen en –objecten.

  Hier vind je meer informatie over het financieren van een vakantiewoning.

 • Het bezit van een recreatiewoning wordt fiscaal gezien als vermogen en daarom in box 3 belast voor de inkomstenbelasting.

  Bij verhuur van de recreatiewoning zijn de huurinkomsten onbelast. Financieringsrente is niet aftrekbaar.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Als je een nieuwe vakantiewoning koopt die nog nooit gebruikt is, dan betaal je daarover 21% omzetbelasting.

  Als je de vakantiewoning als woningeigenaar minimaal 140 dagen per jaar voor verhuur beschikbaar stelt, dan kun je fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval kun je de BTW over het aankoopbedrag (gedeeltelijk) terugvragen.

  Als je de vakantiewoning binnen 10 jaar verkoopt of uit de verhuur haalt, dan moet je een gedeelte van de omzetbelasting die je hebt teruggevraagd weer terugbetalen aan de belastingdienst. Dit heet de herzieningsperiode.

  Bijvoorbeeld: als je het huis na 7 jaar verkoopt, zit je dus nog 3 jaar onder die 10 jaar. Je betaalt dan nog drietiende van de belasting terug die je bij aankoop hebt teruggekregen.

  BTW-Belast

  Als de verkoper de BTW heeft teruggekregen en de 10 jaar zijn nog niet voorbij, dan is de woning BTW-belast.

  De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal jaren dat de woning beschikbaar was voor de verhuur.

  Als je de woning koopt voor eigen gebruik, dan moet de verkoper de BTW terugbetalen voor de jaren die nog openstaan tot de 10 jaar voorbij is.

  Dit bedrag moet bij de vraagprijs van het huis worden opgeteld en meegenomen in de onderhandelingen tussen de koper en verkoper.

  Als je het vakantiehuis zelf ook wil verhuren, dan kun jij ook fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval is er de mogelijkheid om de resterende herzieningsperiode van 10 jaar van de verkoper naar jou door te schuiven.

  BTW-Vrij

  Er is sprake van BTW-vrij in de volgende gevallen:

  • De verkoper heeft bij zijn aankoop de omzetbelasting niet teruggevraagd omdat het vakantiehuis bijvoorbeeld alleen voor eigen gebruik is.
  • De verkoper heeft wel de BTW teruggevraagd bij aankoop, maar de 10 jaar zijn voorbij.

  In beide gevallen hoef je geen rekening te houden met de BTW op de aankoopprijs.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Als je de vakantiewoning verhuurt en voor de fiscus als ondernemer wordt aangemerkt, moet je de omzetbelasting van 9% die je over de huurprijs rekent afdragen aan de belastingdienst.

  Je kunt wel alle kosten (zoals parkbijdragen, energie- of onderhoudskosten) aftrekken.

  De omzetbelasting die over deze kosten wordt berekend kun je weer níet aftrekken als over privégebruik gaat.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Nee, je hoeft geen bedrijf op te richten. Je kunt als particuliere eigenaar van een vakantiewoning een btw-nummer aanvragen.

  Je wordt dan ‘ondernemer zonder inschrijving Kamer van Koophandel’. Op die manier kun je de BTW verrekenen in de BTW-aangiftes. Meestal gebeurt dat per kwartaal, maar op verzoek kun je dit ook maandelijks of jaarlijks doen. We raden aan om altijd advies te vragen aan een gespecialiseerd accountants- of adviesbureau.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Kosten koper

  Kosten koper betekent dat je niet alleen de koopsom betaalt, maar ook de bijkomende kosten.

  • 2% overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Kadastrale rechten
  • Eventueel kosten voor een hypotheekakte

  Vrij op naam

  Vrij op naam betekent dat alle bovenstaande kosten voor de verkopende partij zijn.

  Je betaalt wel de eventuele kosten voor een hypotheekakte.

 • Alle woningen hebben een eigen pagina op onze website. Bij elke woning kun je de brochure van de woning downloaden. In de brochure staan onder andere:

  • De prijs;
  • Meerwerkopties in geval van nieuwbouw;
  • Vaste en variabele kosten;
  • Gebruiks- en verhuurmogelijkheden;
  • Prognoses en opbrengesten van verhuur;
  • Fiscale informatie.
 • Als je een vakantiewoning (voor lange tijd) wil huren kun je het beste contact opnemen met de receptie van het park of de verhuurorganisatie. Bij Vakantiemakelaar bemiddelen we alleen in de koop- en verkoop van vakantiewoningen.

 • In Nederland is het wettelijk verplicht om een AFM-vergunning te hebben als je investeringen aanbiedt.

  AFM betekent: Autoriteit Financiële Markten. Zij houden toezicht op financiële markten.

  Een AFM-vergunning is niet nodig als er een vrijstelling van toepassing is. Die geldt bijvoorbeeld voor beleggingsobjecten van meer dan € 100.000,-. Het geldt ook voor objecten die onderdeel zijn van een serie van minder dan 20 objecten.

  *Waarom dan die banner?*
  De vakantiewoningen die wij aanbieden vallen vrijwel altijd buiten de vergunningsplicht. In dat geval zijn we wettelijk verplicht om de banner te laten zien.

  Deze vermelding zegt niets over de kwaliteit van de investering. Het laat alleen weten dat de investering is vrijgesteld van de vergunningsplicht. Als belegger moet je dus altijd een persoonlijke afweging maken of de belegging bij je past.

  Bij Vakantiemakelaar weten we hier alles van. Neem dus gerust contact op voor vrijblijvend advies.

 • Een vakantiewoning mag je niet gebruiken als permanente woning tenzij:

  • Je over een (persoonlijke) gedoogvergunning van de gemeente beschikt;
  • Het parkreglement dit specifiek toestaat en de gemeente daar geen bezwaar tegen heeft (gedogen);
  • Er voor het park of de recreatiewoning uitzonderingssituaties zijn die dit gebruik officieel toestaan (o.a. zgn. vitale parken)

  Let wel: het is niet mogelijk om op het parkadres ingeschreven te staan in de Gemeentelijke Basis Administratie. Het vakantiehuis kan dus nooit je hoofdverblijf zijn.

 • Een hypotheek voor een vakantiewoning werkt anders dan die van een reguliere woning. We kunnen je in contact brengen met UwFinancieringsadviseur, een specialist op het gebied van hypotheken voor vakantiewoningen en –objecten.

  Hier vind je meer informatie over het financieren van een vakantiewoning.

 • Het bezit van een recreatiewoning wordt fiscaal gezien als vermogen en daarom in box 3 belast voor de inkomstenbelasting.

  Bij verhuur van de recreatiewoning zijn de huurinkomsten onbelast. Financieringsrente is niet aftrekbaar.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Als je een nieuwe vakantiewoning koopt die nog nooit gebruikt is, dan betaal je daarover 21% omzetbelasting.

  Als je de vakantiewoning als woningeigenaar minimaal 140 dagen per jaar voor verhuur beschikbaar stelt, dan kun je fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval kun je de BTW over het aankoopbedrag (gedeeltelijk) terugvragen.

  Als je de vakantiewoning binnen 10 jaar verkoopt of uit de verhuur haalt, dan moet je een gedeelte van de omzetbelasting die je hebt teruggevraagd weer terugbetalen aan de belastingdienst. Dit heet de herzieningsperiode.

  Bijvoorbeeld: als je het huis na 7 jaar verkoopt, zit je dus nog 3 jaar onder die 10 jaar. Je betaalt dan nog drietiende van de belasting terug die je bij aankoop hebt teruggekregen.

  BTW-Belast

  Als de verkoper de BTW heeft teruggekregen en de 10 jaar zijn nog niet voorbij, dan is de woning BTW-belast.

  De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal jaren dat de woning beschikbaar was voor de verhuur.

  Als je de woning koopt voor eigen gebruik, dan moet de verkoper de BTW terugbetalen voor de jaren die nog openstaan tot de 10 jaar voorbij is.

  Dit bedrag moet bij de vraagprijs van het huis worden opgeteld en meegenomen in de onderhandelingen tussen de koper en verkoper.

  Als je het vakantiehuis zelf ook wil verhuren, dan kun jij ook fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval is er de mogelijkheid om de resterende herzieningsperiode van 10 jaar van de verkoper naar jou door te schuiven.

  BTW-Vrij

  Er is sprake van BTW-vrij in de volgende gevallen:

  • De verkoper heeft bij zijn aankoop de omzetbelasting niet teruggevraagd omdat het vakantiehuis bijvoorbeeld alleen voor eigen gebruik is.
  • De verkoper heeft wel de BTW teruggevraagd bij aankoop, maar de 10 jaar zijn voorbij.

  In beide gevallen hoef je geen rekening te houden met de BTW op de aankoopprijs.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Als je de vakantiewoning verhuurt en voor de fiscus als ondernemer wordt aangemerkt, moet je de omzetbelasting van 9% die je over de huurprijs rekent afdragen aan de belastingdienst.

  Je kunt wel alle kosten (zoals parkbijdragen, energie- of onderhoudskosten) aftrekken.

  De omzetbelasting die over deze kosten wordt berekend kun je weer níet aftrekken als over privégebruik gaat.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Nee, je hoeft geen bedrijf op te richten. Je kunt als particuliere eigenaar van een vakantiewoning een btw-nummer aanvragen.

  Je wordt dan ‘ondernemer zonder inschrijving Kamer van Koophandel’. Op die manier kun je de BTW verrekenen in de BTW-aangiftes. Meestal gebeurt dat per kwartaal, maar op verzoek kun je dit ook maandelijks of jaarlijks doen. We raden aan om altijd advies te vragen aan een gespecialiseerd accountants- of adviesbureau.

  Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

 • Kosten koper

  Kosten koper betekent dat je niet alleen de koopsom betaalt, maar ook de bijkomende kosten.

  • 2% overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Kadastrale rechten
  • Eventueel kosten voor een hypotheekakte

  Vrij op naam

  Vrij op naam betekent dat alle bovenstaande kosten voor de verkopende partij zijn.

  Je betaalt wel de eventuele kosten voor een hypotheekakte.