Een chalet kopen op een mooie locatie betekent investeren in vrije tijd

Chalet kopen

Er gaat niets boven de luxe van een eigen chalet. Hier kun je bijzondere momenten beleven met vrienden en familie, maar ook extra door het chalet te verhuren. Wil je graag een vakantiechalet kopen en ben je benieuwd hoe het proces in zijn werk gaat? Vakantiemakelaar helpt je op weg. Hier ontdek je alles over de verschillende soorten chalets, hoe je de vakantiewoning kunt financieren en met welke zaken je allemaal rekening moet houden. Voor je het weet geniet jij van een zorgeloze vakantie in je eigen koopchalet.

 

Wat is een chalet?

Een chalet is een vrijstaand vakantiehuis dat van oorsprong alleen in de zomer gebruikt werd. Tegenwoordig zijn ze veelal goed verwarmd en geïsoleerd, waardoor je het hele jaar van het vakantiehuis kunt genieten. De naam is afgeleid van het woord Chahelet, dat in de Alpen werd gebruikt om herdershuisjes mee aan te geven. In het verleden vond je chalets dus voornamelijk in het Alpengebied, waar ze meteen opvielen dankzij hun houten details en overhangende dakrand.

Tegenwoordig zijn chalets gemoderniseerd. Je vindt de woningen op steeds meer plekken terug, ook ver buiten de Alpen. Terwijl sommige chalets op Nederlandse vakantieparken nog de typische Alpenstijl hebben, kun je ook gemoderniseerde chalets kopen. Deze hebben vaak een eigentijdse uitstraling en kunnen ook van kunststof gemaakt zijn. In de regel is een chalet een gelijkvloerse woning.

Waarom een chalet kopen?

Een koopchalet is een uitstekende investering wanneer je een vakantiewoning wilt verhuren, maar ook wanneer je een vakantiehuis voor jezelf zoekt. Het grote voordeel van chalets is dat ze betaalbaarder zijn dan bijvoorbeeld een traditioneel gebouwde vakantievilla. Ze zijn ook vrijstaand, zodat je in alle rust van je vakantie kunt genieten. Het gelijkvloerse ontwerp van een chalet kunnen sommigen ook als voordeel ervaren.

Omdat chalets meestal relatief klein zijn, kan dat een nadeel zijn van een vakantiechalet kopen. Dat maakt ze perfect voor kleine gezelschappen, maar grote families of vriendengroepen kunnen meestal niet in een chalet terecht. Is het chalet van hout gemaakt? Dan heeft de vakantiewoning vaak meer onderhoud nodig dan een vakantiehuis gemaakt van steen of kunststof.

Chalet kopen of huren

Chalets zijn perfecte vakantiewoningen, maar is het beter om een chalet te kopen of huren? Kopen brengt veel voordelen met zich mee. Zo kun je altijd van je vakantiewoning genieten. Je hoeft niets te boeken en kunt meteen in je auto stappen, voor een spontane vakantie zonder gedoe. Je weet bovendien dat het je aan niets ontbreekt in je eigen chalet.

Daarnaast is een vakantie chalet kopen ook interessant op financieel gebied. Je kunt namelijk een chalet kopen voor verhuur. In de weken dat je je chalet niet wilt gebruiken, kun je hem verhuren. Zo genereer je extra inkomsten en kun je de kosten van het chalet dekken. Sterker nog: wanneer je het chalet veel verhuurt, kun je winst maken.

Een chalet kopen als belegging is dus een goede investering, maar het rendement is afhankelijk van verschillende factoren. De opbrengst hangt voor een groot deel af van hoe vaak je het chalet verhuurt. Verhuur je de vakantiewoning het grootste deel van het jaar, met een bezettingsgraad van 65%? Dan is een rendement tussen 4% en 6% realistisch.

Chalet kopen: waar op letten?

Ga je een chalet kopen, dan is het belangrijk om eerst naar je vereisten te kijken. Denk hierbij aan de grootte van het chalet. Met hoeveel mensen wil je er kunnen verblijven en moet de vakantiewoning kindvriendelijk zijn? Vergeet ook de ligging niet. In toeristische gebieden kun je je chalet gemakkelijker verhuren, wat het rendement uiteindelijk verhoogt. Omdat het chalet vaak gelegen is op een vakantiepark, is het belangrijk dat dit park en de eventuele faciliteiten je aanspreken.

Staat er een chalet te koop dat aan al je eisen voldoet? Ook dan moet je nog op een aantal zaken letten. Controleer bijvoorbeeld de staat van de vakantiewoning. Is er veel onderhoud nodig of is het chalet in topconditie? Vergeet niet om de isolatie van het chalet te controleren. In de winter is goede isolatie namelijk onmisbaar, ook wanneer je de stookkosten wilt drukken. Kijk bijvoorbeeld ook of het chalet is voorzien van centrale verwarming en dubbelglas.

Soorten chalets

Niet ieder chalet is hetzelfde. Bij het uitzoeken van een geschikt koopchalet is het goed om te weten wat je opties zijn. Zo heb je niet alleen de keuze uit hout of kunststof, maar ook uit verschillende formaten. Wat denk je van een dubbelchalet of een chalet met verdieping? En wist je dat er ook extra luxe uitgevoerde chalets zijn met bijvoorbeeld een sauna of Sunshower?

Houten chalets

Houten chalets hebben een volledig houten exterieur, wat ze een warme uitstraling geeft. Het hout kan in allerlei kleuren geschilderd worden, van wit tot groen. Een van de grote voordelen van houten chalets is dat hout een sterk isolerende werking heeft. Het warmt langzaam op en koelt langzaam af. Hierdoor is een houten chalet lekker koel in de zomer, terwijl het in de winter zijn warmte niet snel verliest. Hout is bovendien ontzettend duurzaam. Het is een natuurlijk materiaal dat gemakkelijk hergebruikt kan worden. Wil je een houten chalet kopen? Houd er dan wel rekening mee dat het hout goed behandeld en onderhouden moet worden.

Kunststof chalets

Ben je op zoek naar een onderhoudsarm chalet dat er tegelijkertijd stijlvol uitziet? Dan zijn kunststof chalets misschien iets voor jou. Kunststof is ontzettend sterk en heeft dus weinig onderhoud nodig. Het houdt warmte goed vast en het heeft een geluiddempende werking. Tegelijkertijd is er ontzettend veel mogelijk met het design van je kunststof chalet. Zo kun je voor een strakke, moderne uitstraling gaan, maar kunststof met een houtlook hoort ook bij de mogelijkheden. Je hebt de keuze uit verschillende materialen, van betaalbaar PVC tot geavanceerd vezelcement.

Dubbelchalets

Kleinere chalets zijn perfect voor kleine gezelschappen. Hier kun je rustig genieten met je gezin of een fijne vakantie met je partner beleven. Houd je van de sfeervolle uitstraling van chalets, maar ben je op zoek naar meer ruimte? Dan kun je ervoor kiezen om een dubbelchalet te kopen. De naam geeft het al prijs: dit chalet is twee keer zo groot als een gemiddeld model. Dat maakt het een fijne plek voor grotere vriendengroepen of families. Deze grotere chalets zijn natuurlijk duurder, maar een goede investering wanneer je voornamelijk grote gezelschappen aan wilt trekken of een fijne vakantiewoning voor je familie wilt kopen.

Wat kost een chalet?

Er staan chalets te koop in vrijwel iedere prijscategorie. Zo kun je een vakantiechalet kopen voor €50.000,-, maar ook voor €250.000,-. Er is dus een chalet voor bijna ieder budget, van kleine houten vakantiehuizen tot grote, moderne chalets met luxe voorzieningen. Bovenop de aankoopprijs komen nog een paar extra kosten, zoals notariskosten en overdrachtskosten.

Dit zijn de kosten die je maakt bij de aankoop van je chalet. Daarnaast moet je ook rekening houden met variabele kosten die je maandelijks of jaarlijks betaalt. Denk hierbij aan de opstalverzekering en inboedelverzekering. Bezit je de grond van je koop chalet niet? Dan moet je vaak ook voor de staplaats betalen. Houd daarnaast ook rekening met stookkosten, gemeentelijke lasten, de kosten voor het onderhoud en parklasten. Deze variabele kosten zijn van allerlei factoren afhankelijk, zoals de staat en grootte van je chalet en de regels op het vakantiepark.

Chalet financieren

Je ziet een mooi chalet te koop staan, maar hoe ga je dit financieren? Er zijn verschillende opties. Natuurlijk kun je de vakantiewoning kopen wanneer je voldoende eigen middelen hebt. Denk bijvoorbeeld aan een erfenis die je op een waardevolle manier wilt besteden of spaargeld dat je slim wilt investeren. In dat geval kun je het chalet volledig zelfstandig kopen. Aangezien chalets vaak goedkoper zijn dan vakantievilla’s, is het zelf bekostigen van je vakantiehuis een goede optie.

Heb je niet genoeg geld om een chalet mee te bekostigen? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden. Zo kun je een chalet financieren met behulp van een persoonlijke lening. Het nadeel is dat deze leningen vaak een hogere rente hebben dan bij een hypotheek. Daardoor ben je uiteindelijk duurder uit. Wanneer je niet voldoende eigen middelen hebt, is het ook een optie om een chalet te kopen met behulp van een hypotheek.

Chalet kopen met hypotheek

Je kunt ervoor kiezen om een hypotheek aan te vragen voor je chalet. Deze worden wel verstrekt, maar er gelden andere regels voor chalets. Aandachtspunten hierbij zijn de grondsituatie en de fundering. Voor een hypotheek op een chalet dient de grondsituatie duurzaam te zijn. Denk aan eigen grond en erfpacht. Daarnaast moet het chalet goed gefundeerd zijn.

Voldoet het chalet aan de voorwaarden? Dan kijkt de bank naar de hoogte van de hypotheek. Hoeveel geld je kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van je inkomen en de waarde van het onderpand. Houd er rekening mee dat je niet het volledige bedrag van de vakantiewoning kunt financieren met behulp van de hypotheek. Het is dus belangrijk om daarbij voldoende eigen vermogen te hebben, om een deel met eigen middelen te financieren.

Het aanvragen en afsluiten van een hypotheek is niet niks. Daarom raadt Vakantiemakelaar je altijd aan om in gesprek te gaan met een expert. Wij kunnen je in contact brengen met een financieringsadviseur. Deze specialist weet alles over het financieren van vakantiewoningen. Zo kun je samen bekijken wat de mogelijkheden zijn en welke constructie het beste bij jouw situatie past. Wil je meer weten over het financieren van een koopchalet? Kijk dan ook bij onze veelgestelde vragen.

Chalet kopen belasting

Wanneer je een chalet koopt, wordt dit gezien als vermogen. Je moet de WOZ-waarde doorgeven bij de belastingdienst, waar het onder box 3 valt. Over het vermogen in box 3 wordt belasting geheven. Een eventuele schuld mag in mindering worden gebracht op je vermogen. Bij verhuur van het chalet vallen de huuropbrengsten in box 3 en zijn onbelast.

Naast inkomstenbelasting heb je in sommige gevallen ook met btw te maken. Koop je een nieuw chalet dat nog nooit is gebruikt? Dan betaal je daarover 21% omzetbelasting. Het is mogelijk om (een deel van) deze btw terug te vragen. Dit kan wanneer je het chalet meer dan 140 dagen per jaar gaat verhuren, waardoor de belastingdienst je als ondernemer kan aanmerken. Je betaalt dan wel btw over de huurinkomsten. Meer informatie over belastingregels vind je bij onze veelgestelde vragen.

Permanent wonen in een chalet

Het lijkt misschien heerlijk om permanent in een chalet te wonen, maar dit is meestal niet mogelijk. Vakantiewoningen hebben namelijk een recreatiebestemming, waardoor ze niet als hoofdwoning gebruikt kunnen worden. Bij de chalets die Vakantiemakelaar aanbiedt geldt dat je de vakantiewoningen niet permanent mag bewonen.

Er wordt over permanente bewoning gesproken wanneer je niet alleen recreatief wilt verblijven in je eigen vakantiewoning, maar er echt wilt wonen. Je moet je recreatiewoning dan als hoofdverblijf melden in de Gemeentelijke Basis Administratie. Als de woning een recreatiebestemming heeft, is permanent wonen in een chalet meestal geen optie.

Er zijn een aantal zeldzame uitzonderingen, bijvoorbeeld als de gemeente een gedoogvergunning verleent, waardoor een recreatiewoning toch als permanent verblijf gebruikt mag worden. Soms geldt deze vergunning voor een volledig vakantiepark. In enkele situaties kan permanente bewoning van vakantiehuizen zelfs officieel worden toegestaan, bijvoorbeeld bij zogenaamde vitale parken. Dit zijn uitzonderingen, want in de regel is het niet mogelijk om permanent in je chalet te wonen. Dat maakt het ook interessant om je vakantiewoning voor een deel van het jaar te verhuren.

Hoe lang gaat een chalet mee?

Chalets gaan helaas vaak minder lang mee dan vakantiehuizen van steen. Daar staat wel hun voordelige prijs tegenover. Over het algemeen gaat een chalet 20 tot 25 jaar mee. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zorgt goed onderhoud ervoor dat je extra lang van je chalet kunt genieten. Dit is vooral van toepassing voor chalets gemaakt van hout, aangezien hout langer zijn kracht bewaart wanneer je het materiaal goed verzorgt. Houd dit dus in gedachten wanneer je van plan bent om een nieuw chalet te kopen.

Chalet inrichten

Wanneer je een nieuwe woning koopt, droom je natuurlijk al over de perfecte inrichting. Dat geldt ook voor koopchalets. Ben je van plan om het chalet te verhuren? Dan ben je vaak wat beperkt in de keuze van de inrichting, omdat je veelal te maken hebt met de inventarispakketten van de verhuurorganisatie. Voordelen hiervan zijn dat deze pakketten verhuur-proof zijn, met zorg zijn samengesteld en vaak een mooi geheel vormen en ervoor zorgen dat er eenvoudiger meubilair vervangen kan worden indien nodig.

Ben je van plan om je chalet helemaal voor jezelf te gebruiken? Of wil je het chalet zelf verhuren, buiten een verhuurorganisatie om? Dan heb je alle ruimte om het chalet een persoonlijke draai te geven. Kies bijvoorbeeld voor een leuk thema of ga voor interieur dat goed bij de omgeving past. Wanneer je niet verhuurt, kun je ook persoonlijke spullen in het chalet ophangen, zoals familiefoto’s. Hierdoor maak je het chalet een thuis weg van thuis, met alle spullen die je nodig hebt voor een zorgeloze vakantie.

Chalet kopen: met of zonder staanplaats

Ga je een chalet kopen, dan mag je de grond waarop het chalet staat niet vergeten. Ga je de grond zelf kopen (eigen grond) of is er sprake van een staanplaats die je moet huren (huurgrond)? Bij het huren van je staanplaats zijn de kosten verspreid. De aankoop van het chalet is goedkoper, aangezien je er geen stuk grond bij hoeft te kopen. De maandelijkse of jaarlijkse lasten vallen wel hoger uit. Het grootste nadeel is dat de grond niet in jouw bezit is, wat onzekerheid met zicht mee brengt. Loopt de huur af? Dan bepaalt de eigenaar van de grond wat er met de staanplaats gebeurt, wat kan betekenen dat het chalet verplaatst moet worden.

Naast eigen grond en huurgrond is een chalet op erfpachtgrond ook een optie. Bij erfpacht wordt er voor langere tijd een contract afgesloten voor de grond. Zo ben je bijvoorbeeld dertig jaar verzekerd van het stuk grond waar je chalet op staat. Het kan ook eeuwig afgekocht zijn. Bij erfpacht moet er soms een jaarlijkse vergoeding betaald worden. Deze extra kosten heb je niet wanneer je de grond zelf koopt.

Chalet kopen op eigen grond

Bij Vakantiemakelaar raden we aan om een chalet inclusief grond aan te kopen. Zo weet je zeker dat het chalet jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Je hebt niet te maken met terugkerende kosten en hoeft je geen zorgen te maken over het aflopen van een contract. Het aanschaffen van een stuk grond is in eerste instantie duurder, maar je bent vaak goedkoper uit wanneer je tientallen jaren van je chalet wilt genieten. Bij Vakantiemakelaar worden er geen vakantiewoningen te koop aangeboden op huurgrond. Zo geniet je van extra zekerheid.

Chalet verplaatsen

Sommige chalets zijn erop gebouwd om gemakkelijk afgebroken en verplaatst te kunnen worden. Dit kun je het beste niet zelf doen, maar er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het afbreken en transporteren van een chalet. Dat is ideaal wanneer je een tijdelijke staanplaats hebt en van locatie wilt veranderen. Het grote nadeel is dat het afbreken, vervoeren en opbouwen van een chalet veel tijd en geld kost.

Ga je een chalet kopen bij Vakantiemakelaar? Dan gaat het altijd om onroerend goed. Dat betekent dat je het chalet koopt inclusief grond. Het chalet is gebouwd om lange tijd op hetzelfde kavel te staan. Dat houdt in dat deze woningen niet geschikt zijn om te verplaatsen. Je betaalt namelijk niet alleen voor de vakantiewoning, maar ook voor de locatie.

Chalet kopen voor thuis

Een chalet in de tuin is een prachtige aanwinst. De houten constructie is perfect te gebruiken als gasthuis, wellness of berging. Het zijn vaak simpele constructies die gemakkelijk op maat gemaakt kunnen worden. Deze chalets vallen alleen niet binnen het aanbod van Vakantiemakelaar. Bij ons zijn alleen chalets te koop die als recreatiewoning gebruikt kunnen worden. Dat betekent dat ze vrijstaand zijn en meestal op een vakantiepark staan.

Een chalet kopen bij Vakantiemakelaar

Of je nu een chalet wilt kopen voor eigen gebruik of om (deels) te verhuren: het is altijd een goede investering. Je hebt de keuze uit verschillende soorten chalets, van klassieke houten chalets tot kunststof chalets met een moderne uitstraling. Let altijd op de ligging en de staat van het chalet, want deze factoren beïnvloeden de kosten en de eventuele huuropbrengsten. Bekijk hier ons volledige aanbod aan chalets.

De aanschafprijzen van een chalet lopen sterk uiteen en indien gewenst is het mogelijk om hier een hypotheek voor aan te vragen. Let ook op de grondsituatie. Eigen grond is fijn, omdat je dan eigenaar bent van de grond en je de zekerheid hebt dat je vakantieverblijf kan blijven staan. Heb je een eigen chalet gekocht? Dan kun je het niet permanent bewonen, aangezien het een recreatiewoning is. Wil je meer weten over het kopen van een chalet of wil je weten wat voor chalets er op dit moment te koop staan? Neem dan contact op met Vakantiemakelaar en wij helpen je verder!

LET OP!
Je gebruikt Internet Explorer 11 of ouder.

Dit zijn sterk verouderde browsers.
Vakantiemakelaar.nl maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door deze sterk verouderde browsers.
Daarnaast zijn er verhoogde veiligheidsrisico’s omdat er geen veiligheidsupdates voor deze browsers worden uitgegeven.
Microsoft Edge is bijvoorbeeld een uitstekende vervanger van Internet Explorer.

Om Vakantiemakelaar.nl goed te kunnen bekijken adviseren wij één van onderstaande browsers, deze kunt u gratis downloaden:

Met vriendelijke groet,
Het team van Vakantiemakelaar

Tel: 088-184 55 55
Mail: sales@vakantiemakelaar.nl