Nieuw box 3-stelsel: tweede woning anders belast

Geplaatst met categorie:
Box 3

Dit is goed nieuws voor beleggers in vakantiewoningen! Wij zetten de grootste aanpassingen voor je op een rijtje: 

Vermogenswinstbelasting

Eerder was het plan nog om een tweede woning vanaf 2027 te belasten aan de hand van een geschat (fictief) rendement. In plaats daarvan is het voorstel een tweede woning straks op dezelfde manier te gaan belasten als alle andere onroerende zaken. U betaalt belasting op het moment waarop u de woning weer verkoopt. Over het verschil tussen het aankoop- en verkoopbedrag wordt dan belasting geheven. Wel blijft u belasting betalen over de huurinkomsten minus kosten en rente. Het ministerie van Financiën stelt dat deze manier van belasten eenvoudiger en beter uitlegbaar is en daarmee op meer draagvlak kan rekenen.

Verrekening van verliezen

Ook vindt er een aanpassing plaats in de verrekening van verliezen. Wie bijvoorbeeld in 2028 een negatief rendement haalt op zijn vermogen, zou dit in 2029 moeten kunnen verrekenen met een positief rendement. Het ministerie heeft er niet voor gekozen dat verliezen kunnen worden verrekend met vorige jaren.

Werkelijk rendement

Veruit de grootste wijziging is al bekend: vanaf 2027 gaat de Belastingdienst namelijk het werkelijke rendement op beleggingen (zoals aandelen, obligaties, cryptovaluta en recreatiewoningen) belasten. Momenteel gebruikt het daarvoor forfaitaire rendementen, die dikwijls afwijken van het werkelijke rendement dat mensen behalen.

Meer informatie

Wil je meer achtergrondinformatie over dit onderwerp, dan verwijzen wij je graag door naar de lezing van staatssecretaris Van Rij over het nieuwe box 3-stelsel op de Second Home Beurs in Maastricht. 

Je kunt de lezing hier bekijken (YouTube video). 
Download hier de PowerPoint presentatie van de staatssecretaris (PDF).

LET OP!
Je gebruikt Internet Explorer 11 of ouder.

Dit zijn sterk verouderde browsers.
Vakantiemakelaar.nl maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door deze sterk verouderde browsers.
Daarnaast zijn er verhoogde veiligheidsrisico’s omdat er geen veiligheidsupdates voor deze browsers worden uitgegeven.
Microsoft Edge is bijvoorbeeld een uitstekende vervanger van Internet Explorer.

Om Vakantiemakelaar.nl goed te kunnen bekijken adviseren wij één van onderstaande browsers, deze kunt u gratis downloaden:

Met vriendelijke groet,
Het team van Vakantiemakelaar

Tel: 088-184 55 55
Mail: sales@vakantiemakelaar.nl