Na de hype rekent recreatief vastgoed steeds vaker op de reguleringsmijdende belegger

Geplaatst met categorie:

De afgelopen jaren leefden de verkoop en verhuur van vakantiewoningen in Nederland sterk op. Deze trend begon zo’n drie jaar geleden door de lage rente en de coronalockdowns. Hoe zit dit nu?

Soal Beach Resort
Een unieke investering: een luxe strandappartement op Soal Beach Resort

Vastgoedmarkt, onderdeel van VMN media, zocht het uit. Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat meer dan de helft van de vakantiewoningen in Nederland in particulier bezit is. Dit komt neer op bijna 89.000 vakantiewoningen (van de ca. 140.000 woningen). Gedreven door de lage rente en lockdowns verwisselden in 2020 en 2021 ruim 14.000 vakantiewoningen van particuliere eigenaar – 10% van de totale voorraad. De omloopsnelheid in recreatief vastgoed was daarmee een stuk sneller vergeleken met andere vastgoedsectoren.

De recreatiewoningen zijn bedoeld om zelf van te genieten en/of te renderen. Er kan aardig aan worden verdiend, ook onder professionele beleggers. Toch blijkt recreatievastgoed nog een redelijk onontgonnen gebied onder vastgoedinvesteerders. Het leeft toch meer onder de ‘levensgenieters’, een grote groep Nederland die zelf graag wilt vertoeven in hun tweede woning. Een thuis-van-huis, een vakantieplek om altijd heen te gaan. Voor beide groepen zijn er immers geschikte recreatiewoningen, want er kan een groot verschil in o.a. eigen gebruiksmogelijkheden en rendement zitten.

Toch is er een belangrijke ontwikkeling die in het artikel wordt benoemd: ‘’Professionele investeerders vullen nu het gat dat particulieren achterlaten op de vakantiewoningmarkt. Vakantie vieren in Nederland is door de mooie zomers van de afgelopen jaren nog steeds populair. Maar de sterk gestegen rente schrikt de ‘gebruikelijke’ kopers die relatief veel moeten financieren af. Vooral jonge gezinnen met een forse overwaarde op hun woning roerden zich de afgelopen jaren stevig op de recreatiemarkt. De sterk gestegen rente maakte daar voorlopig een einde aan. Wie een vakantiewoning nog voor meer dan 50 procent moet financieren, is gezien.’’

Het complete artikel lees je hier op de website van Vastgoedmarkt. Let wel, hiervoor dien je een (gratis) account aan te maken.

Type Wellseind
Het nieuwe woningtype Wellseind op Parc De Maasmeren, op palen boven het water

LET OP!
Je gebruikt Internet Explorer 11 of ouder.

Dit zijn sterk verouderde browsers.
Vakantiemakelaar.nl maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door deze sterk verouderde browsers.
Daarnaast zijn er verhoogde veiligheidsrisico’s omdat er geen veiligheidsupdates voor deze browsers worden uitgegeven.
Microsoft Edge is bijvoorbeeld een uitstekende vervanger van Internet Explorer.

Om Vakantiemakelaar.nl goed te kunnen bekijken adviseren wij één van onderstaande browsers, deze kunt u gratis downloaden:

Met vriendelijke groet,
Het team van Vakantiemakelaar

Tel: 088-184 55 55
Mail: sales@vakantiemakelaar.nl