Recreatiewoningenmarkt in Nederland in 2023

Geplaatst met categorie:

Nederland, met zijn groeiende populariteit als vakantiebestemming, trekt niet alleen binnenlandse en buitenlandse toeristen aan. Ook investeerders laten hun oog vallen op recreatiewoningen. In het afgelopen jaar werden er maar liefst 127,8 miljoen overnachtingen geboekt, wat een aanzienlijke stijging aantoont. Deze trend weerspiegelt zich duidelijk in de vraag naar en verhuurbaarheid van recreatiewoningen.

Recreatief vastgoed

Groeiende interesse

Recreatiewoningen hebben de interesse gewekt van zowel individuele kopers als institutionele investeerders. Volgens het Kadaster zijn er meer dan 140.000 recreatiewoningen in Nederland, voornamelijk gelegen op vakantieparken met meer dan honderd huizen. Opmerkelijk is dat slechts een kwart van de verkochte woningen vorig jaar losstaande woningen betrof, waardoor er sprake is van aanzienlijke uniformiteit binnen dit woningen segment. Voor een succesvolle investering spelen factoren zoals locatie, huurprijs, serviceniveau en merkbekendheid een cruciale rol.

Waardestijging t.o.v. 2022

Naast de verhuurbaarheid van recreatiewoningen is ook de waardeontwikkeling een aantrekkelijk aspect voor investeerders. Volgens NVM-cijfers werd een recreatiewoning in 2022 gemiddeld verkocht voor 223.000 euro, wat een stijging van 25 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. De groeiende vraag naar recreatiewoningen komt voornamelijk vanuit het buitenland. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme wordt verwacht dat ruim 20 miljoen internationale gasten Nederland zullen bezoeken, een stijging van 30 procent ten opzichte van het vorige jaar. Vooral Duitsers tonen een groeiende interesse, met naar schatting 7 miljoen Duitse gasten die dit jaar naar Nederland zullen komen. Deze stijgende toerismecijfers zijn een belangrijke groeimotor voor de recreatiewoningenmarkt, waardoor het een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid blijft. Het rendement kan zo op jaarbasis namelijk mooi oplopen! 

Recreatief vastgoed

Is nú dan het moment om te investeren?

Naast het potentiële voordeel van waardestijging, biedt een vakantiehuis ook een aantrekkelijke mogelijkheid om extra inkomsten te genereren door middel van verhuur. Hoewel het essentieel is om vooraf grondige berekeningen te maken, blijkt de uiteindelijke waarde van de investering vaak pas achteraf. Tegenvallers kunnen zich voordoen, maar het is van belang om niet ontmoedigd te raken. Voor zakelijke beleggers die van plan zijn een tweede woning als een zakelijke investering te benaderen, waarbij het zelfs niet noodzakelijk is om er zelf veel te verblijven, wordt de waarde van een vakantiehuis al snel duidelijk. Een dergelijke investering wordt niet alleen gemotiveerd door financieel rendement, maar ook door de zakelijke kansen en het potentieel voor duurzame groei. Grijp deze kans om te investeren in een vastgoedportfolio dat niet alleen rendabel is, maar tevens een waardevolle toevoeging vormt aan de zakelijke strategie.

LET OP!
Je gebruikt Internet Explorer 11 of ouder.

Dit zijn sterk verouderde browsers.
Vakantiemakelaar.nl maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door deze sterk verouderde browsers.
Daarnaast zijn er verhoogde veiligheidsrisico’s omdat er geen veiligheidsupdates voor deze browsers worden uitgegeven.
Microsoft Edge is bijvoorbeeld een uitstekende vervanger van Internet Explorer.

Om Vakantiemakelaar.nl goed te kunnen bekijken adviseren wij één van onderstaande browsers, deze kunt u gratis downloaden:

Met vriendelijke groet,
Het team van Vakantiemakelaar

Tel: 088-184 55 55
Mail: sales@vakantiemakelaar.nl