Wat is het verschil tussen BTW-belast en BTW-vrij die overal achter de vraagprijs staat?

 In

Als je een nieuwe vakantiewoning koopt die nog nooit gebruikt is, dan betaal je daarover 21% omzetbelasting.

Als je de vakantiewoning als woningeigenaar minimaal 140 dagen per jaar voor verhuur beschikbaar stelt, dan kun je fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval kun je de BTW over het aankoopbedrag (gedeeltelijk) terugvragen.

Als je de vakantiewoning binnen 10 jaar verkoopt of uit de verhuur haalt, dan moet je een gedeelte van de omzetbelasting die je hebt teruggevraagd weer terugbetalen aan de belastingdienst. Dit heet de herzieningsperiode.

Bijvoorbeeld: als je het huis na 7 jaar verkoopt, zit je dus nog 3 jaar onder die 10 jaar. Je betaalt dan nog drietiende van de belasting terug die je bij aankoop hebt teruggekregen.

BTW-Belast

Als de verkoper de BTW heeft teruggekregen en de 10 jaar zijn nog niet voorbij, dan is de woning BTW-belast.

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal jaren dat de woning beschikbaar was voor de verhuur.

Als je de woning koopt voor eigen gebruik, dan moet de verkoper de BTW terugbetalen voor de jaren die nog openstaan tot de 10 jaar voorbij is.

Dit bedrag moet bij de vraagprijs van het huis worden opgeteld en meegenomen in de onderhandelingen tussen de koper en verkoper.

Als je het vakantiehuis zelf ook wil verhuren, dan kun jij ook fiscaal als ondernemer worden aangemerkt. In dat geval is er de mogelijkheid om de resterende herzieningsperiode van 10 jaar van de verkoper naar jou door te schuiven.

BTW-Vrij

Er is sprake van BTW-vrij in de volgende gevallen:

  • De verkoper heeft bij zijn aankoop de omzetbelasting niet teruggevraagd omdat het vakantiehuis bijvoorbeeld alleen voor eigen gebruik is.
  • De verkoper heeft wel de BTW teruggevraagd bij aankoop, maar de 10 jaar zijn voorbij.

In beide gevallen hoef je geen rekening te houden met de BTW op de aankoopprijs.

Hier vind je uitgebreide fiscale informatie.

Recent Posts
WhatsApp chat